jadlospis1

 

Poniedziałek 28.11.2022

I śniadanie

   inka na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (1,7) pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7) polędwica drobiowa, ogórek zielony, sałata, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie mandarynka

obiad
zupa zacierkowa z koperkiem (1,7,9), klopsik drobiowo-wieprzowy w sosie pomidorowym (1,3)
ziemniaki z koperkiem, sałata masłowa z jogurtem naturalnym (7), marchewka z groszkiem gotowana  kompot czarna porzeczka

podwieczorek

koktajl czekoladowy na bazie masła orzechowego 100% (7,8), wafle kukurydziane

Wtorek 29.11.2022

I śniadanie

płatki jęczmienne na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7) bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7), polędwica sopocka, papryka czerwona, sałata, szczypiorek, herbata malinowa  

II śniadanie winogrono

obiad

barszcz czerwony z ziemniakami (7,9), pieczeń rzymska w sosie chrzanowym (1,3), ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kwaszonego, papryki i jabłka, kalafior gotowany, kompot z aronii

podwieczorek

ciasto drożdżowe, mleko BIO (1,7)

Środa 30.11.2022

I śniadanie

bawarka na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7) pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), szynka wędzona rzodkiewka, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie kaki

obiad

zupa krupnik z ziemniakami (9), makaron kokardki z serem białym i musem truskawkowym (1,3,7), marchewka gryzak, woda z miętą i cytryną

podwieczorek

kabanos drobiowy, bułka bagietka (1), ogórek kwaszony, herbata truskawkowa

Czwartek 01.12.2022

I śniadanie

płatki kukurydziane na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7) jajecznica ze szczypiorkiem (3), ogórek zielony, sałata, herbata owoce sadu  

II śniadanie jabłko

obiad

zupa jarzynowa z ziemniakami (7,9), filet z kurczaka w sezamie (1,3,11), ryż paraboliczny, pomidor ze szczypiorkiem, brokuł gotowany, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

  galaretka owocowa, słonecznik łuskany, gruszka

Piątek 02.12.2022

I śniadanie

kakao na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (1,7) bułka pchełka z masłem śmietankowym (1,7), szynka miodowa, pomidor, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną 

 II śniadanie banan

obiad

zupa z soczewicą czerwoną i ziemniakami (9), paluszki rybne (4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty białej i marchewki (7), kompot czarna porzeczka

podwieczorek

   gofry z cukrem pudrem (1,3,7), herbata owocowa

tea-cup-coloring-page

Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko.  Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EIT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!