jadlospis1

 

Poniedziałek 18.10.2021

I śniadanie

kakao na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7) bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7), szynka miodowa, ogórek zielony, sałata, szczypiorek, herbata owoce sadu 

 II śniadanie śliwka

obiad
zupa jarzynowa z ziemniakami (7,9), gołąbki w sosie pomidorowym (3)
ziemniaki z koperkiem, pomidor ze szczypiorkiem, kompot owocowy

podwieczorek

pana cotta z sokiem owocowym (7), słonecznik łuskany

Wtorek 19.10.2021

I śniadanie

płatki czekoladowe wielozbożowe na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy  i dziecka”) (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), szynka wędzona, papryka czerwona, sałata, szczypiorek, herbata z cytryną 

 II śniadanie winogrono

obiad

rosół drobiowo-wołowy z makaronem (9), indyk pieczony, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera z żurawiną (7,9), brokuł gotowany, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

wafle ryżowe z polewą malinową, jabłko, herbata ziołowa

Środa 20.10.2021

I śniadanie

bawarka na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7) bułka grahamka z masłem śmietankowym (1,7), polędwica sopocka, pomidor malinowy, sałata, herbata z miodem i cytryną 

II śniadanie banan

obiad

zupa kapuśniak z ziemniakami (9), pierogi z serem białym półtłustym i musem truskawkowym (1,3,7), surówka z marchewki i jabłka, woda z miętą i cytryną

podwieczorek

pasta z szynki, jajka i szczypiorku (3,7), bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7), ogórek kwaszony, herbata owocowa

Czwartek 21.10.2021

I śniadanie

zacierka z mąki orkiszowej na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (1,3,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), ser biały półtłusty (7), powidła śliwkowe 100%, herbata z cytryną  

II śniadanie gruszka

obiad

zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (3,7,9), medalion drobiowo-wieprzowy (3), kasza kus kus, sałata lodowa z sosem winegret, marchewka mini gotowana, kompot owocowy

podwieczorek

chałka z masłem śmietankowym (1,7), mleko BIO (7)

Piątek 22.10.2021

I śniadanie

kawa inka na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7), bułka pchełka z masłem śmietankowym (1,7), polędwica drobiowa, pomidorek koktajlowy, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną 

II śniadanie jabłko

obiad

zupa fasolowa z ziemniakami (9), filet z miruny (3,4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty białej i marchewki (7), kompot czarna porzeczka

podwieczorek

ciasto czekoladowe (wypiek własny), mleko BIO (1,3,7), brzoskwinia

tea-cup-coloring-page

Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko.  Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EIT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!