jadlospis1

Poniedziałek 25.09.2023

śniadanie

kakao na mleku BIO (7), bułka grahamka z masłem śmietankowym (1,7), polędwica drobiowa, pomidor, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie jabłko

obiad

zupa kalafiorowa z ziemniakami (7,9), sztuka mięsa w sosie własnym (1,3), kasza gryczana, surówka z marchewki i pora (7), brokuł gotowany, kompot z aronii

podwieczorek

biszkopty, herbata owocowa

Wtorek 26.09.2023

śniadanie

kasza manna na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), twarożek ze szczypiorkiem (7), miód 100% naturalny, herbata malinowa z cytryną  

II śniadanie rzodkiewka gryzak

obiad

  zupa żurek z ziemniakami (7,9), gołąbki w sosie pomidorowym (3), ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka kwaszonego, papryki, jabłka i cebulki, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

kisiel truskawkowy, banan

Środa 27.09.2023

śniadanie

inka na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmiet. (1,7) polędwica sopocka, ogórek kwaszony, sałata, szczypiorek, herbata owoce sadu 

II śniadanie gruszka

obiad

zupa kapuśniak z ziemniakami (9), kluseczki leniwe z serem białym półtłustym i musem truskawkowym (1,3,7), marchewka gryzak, woda z miętą i cytryną

podwieczorek

pasztet wegański z ciecierzycą, bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7), papryka czerwona, herbata z cytryną

Czwartek 28.09.2023

śniadanie

płatki czekoladowe na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), ser żółty (7), ogórek zielony, sałata, herbata truskawkowa

 II śniadanie śliwki

obiad

zupa fasolowa z ziemniakami (9), kotlet mielony (1,3), kasza bulgur, sałata lodowa z rzodkiewką i słonecznikiem, marchewka mini gotowana, kompot z aronii

podwieczorek

koktajl ze szpinaku, ananasa i banana (7), chrupki kukurydziane

Piątek 29.09.2023

śniadanie

kakao na mleku BIO (7), bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7), szynka miodowa, pomidor, sałata, szczypiorek, herbata dzika róża  

II śniadanie jabłko

obiad

zupa pomidorowa z ryżem (7,9), filet z miruny (1,3,4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej i marchewki, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

ciasto marchewkowe (wypiek własny)(1,3,7), mleko BIO (7)

tea-cup-coloring-page

Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko.  Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EAT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!