jadlospis1

 

Poniedziałek 20.03.2023

I śniadanie

inka na mleku BIO (1,7), bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7), szynka wędzona, ogórek zielony, sałata, szczypiorek, herbata owocowa 

II śniadanie pomarańcza

obiad

zupa z soczewicą czerwoną i ziemniakami (9), kotlet pożarski z indyka (1,3), kasza jęczmienna, surówka z kapusty modrej, jabłka i cebulki (7), bukiet warzyw gotowany, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

kisiel truskawkowy, słonecznik łuskany

Wtorek 21.03.2023

I Śniadanie

ryż na mleku BIO (7)pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7),twaróg biały półtłusty (7), powidła śliwkowe 100%, herbata dzika róża 

II śniadanie marchewka gryzak

obiad

zupa zacierkowa z warzywami (1,9), stek wieprzowo-wołowy (1,3),ziemniaki z koperkiem, ogórek kwaszony, marchewka z groszkiem gotowana, kompot owocowy

podwieczorek

makaronik grandine (kuleczki) z jabłkami prażonymi

Środa 22.03.2023

I śniadanie

bawarka na mleku BIO (1,7), bułka grahamka z masłem śmietankowym (1,7), szynka wędzona, pomidorek koktajlowy, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie gruszka

obiad

zupa krem z groszku i warzyw (7,9), makaron kokardki z serem białym półtłustym i musem truskawkowo-malinowym (1,3,7), marchewka gryzak, woda z miętą i cytryną

podwieczorek

hummus z suszonymi pomidorami, bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7) ogórek zielony, herbata malinowa

Czwartek 23.03.2023

I śniadanie

kakao na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmiet. (1,7) pasztet domowy (wyrób własny)(1,3,9), ogórek kwaszony, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie banan

obiad

zupa pieczarkowa z ziemniakami 71,9), kotlet z piersi kurczaka (1,3,4), ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym (7), marchewka mini gotowana, kompot z aronii

podwieczorek

gofry z cukrem pudrem (wypiek własny)(1,3,7), herbata owoce sadu

Piątek 24.03.2023

I śniadanie

płatki kukurydziane na mleku BIO (7)pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), polędwica sopocka, papryka czerwona, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie jabłko

obiad

zupa żurek z ziemniakami (7,9), filet z miruny (1,3,4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej i marchewki, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

ciasteczka kruche, herbata owocowa

tea-cup-coloring-page

Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko.  Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EIT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!