PONIEDZIAŁEK 17.03.2025
I śniadanie
płatki kukurydziane na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7,11), szynka wędzona, ogórek kwaszony, sałata, szczypiorek, herbata truskawkowa
II śniadanie gruszka
obiad
zupa krupnik z ziemniakami (9), pałka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym (7), marchewka mini gotowana, kompot z aronii
podwieczorek
panna cotta z kaszy jaglanej i sokiem owocowym (7), orzechy nerkowca (8)
WTOREK 18.03.2025
I śniadanie
kawa inka na mleku BIO (1,7), bułka owsiana z masłem śmietankowym (1,7,11), kurczak gotowany, pomidor malinowy, szpinak świeży, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną
II śniadanie pomarańcza
obiad
zupa kalafiorowa z ziemniakami (7,9), kotlet pożarski z indyka (1,3), kasza bulgur (1) burak pieczony, surówka z ogórka kwaszonego, papryki i cebulki, kompot czarna porzeczka
podwieczorek
jogurt owocowy (7), ciasteczka maślane
ŚRODA 19.03.2025
I śniadanie
kakao na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmiet. (1,7,11) polędwica z indyka, rzodkiewka, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną
II śniadanie banan
obiad
zupa porowa z pulpecikami mięsnymi i ziemniakami (7,9), kotlet jajeczny z natką pietruszki (1,3) ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy (7), kompot owocowy
podwieczorek
bułka maślana (1), sok karotka jabłko-banan-marchew
Czwartek 20.03.2025
I śniadanie
płatki jęczmienne na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7,11), ser żółty (7), pomidorek koktajlowy, sałata, szczypiorek, herbata dzika róża
II śniadanie mandarynka
obiad
zupa krem warzywny z ziemniakami (7,9), kotlet wieprzowy mielony (1,3) kasza jęczmienna (1), brokuł gotowany, surówka z marchewki i pora (7), kompot z aronii
podwieczorek
pasta ze słonecznika z pomidorami, bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7)ogórek kwaszony, herbata malinowa z cytryną
PIĄTEK 21.03.2025
I śniadanie
kawa inka na mleku BIO (1,7), bułka pchełka z masłem śmietankowym (1,7), szynka miodowa, serek almette śmietankowy (7), papryka mix kolorów, sałata, herbata z miodem i cytryną
II śniadanie jabłko
obiad
zupa z czerwoną soczewicą i ziemniakami (9), filet z miruny (1,3,4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej, jabłka i cebulki, kompot czarna porzeczka
podwieczorek
wafle kukurydziane z masłem 100% orzechowym (8), herbata ziołowa
Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko. Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EAT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!