jadlospis1

 

Poniedziałek 17.01.2022

I śniadanie

bawarka na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7) pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), polędwica drobiowa, papryka czerwona, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną  II śniadanie gruszka

obiad

zupa żurek z ziemniakami (7,9), kotlet schabowy (3), ziemniaki z koperkiem, brokuł gotowany, sałata lodowa z sosem winegret (7), kompot owocowy

podwieczorek

gofry z cukrem pudrem, mleko BIO (1,3,7), brzoskwinia

Wtorek 18.01.2022

I śniadanie

kakao na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7) bułka kajzerka z masłem śmietankowym, szynka miodowa, pomidor malinowy, sałata, szczypiorek herbata owocowa 

II śniadanie pomarańcza

obiad

zupa jarzynowa z ziemniakami (7,9), makaron z serem białym półtłustym i musem truskawkowym (1,3,7), marchewka gryzak, woda z miętą i cytryną

podwieczorek

hummus z suszonymi pomidorami, bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7) rzodkiewka, herbata z miodem i cytryną

Środa 19.01.2022

I śniadanie

płatki kukurydziane na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7) bułka pchełka z masłem śmietankowym (1,7), ser żółty (7), ogórek zielony, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną 

II śniadanie banan

obiad

zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (3,7,9), nuggetsy w płatkach kukurydzianych (3,11), kasza kus kus, pomidor ze szczypiorkiem, bukiet warzyw gotowany, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

koktajl mleczno-owocowy (7), ciasteczka kruche

Czwartek 20.01.2022

I śniadanie

kasza manna (legumina) na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) z sokiem owocowym (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7) szynka wędzona, ogórek kwaszony, sałata, herbata owocowa  

II śniadanie winogrono

obiad

zupa grochowa z ziemniakami (9), kotlet pożarski drobiowo-wieprzowy z pieczarkami (3) ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i pora (7), brukselka pieczona, kompot owocowy

podwieczorek

zapiekanka z mozzarellą i szynką (1,7), herbata ziołowa

Piątek 21.01.2022

I śniadanie

kawa inka na mleku BIO (produkt zaproponowany przez Nasze Mamy uczestniczące w Ogólnopolskim Projekcie zorganizowanym przez SGGW Warszawa „Bio dla mamy i dziecka”) (7) bułka grahamka z masłem śmietankowym (1,7), polędwica sopocka, pomidorek koktajlowy, sałata szczypiorek, herbata z miodem i cytryną 

II śniadanie jabłko

Obiad

rosół drobiowo-wołowy z makaronem (9), ryba pieczona na parze, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej kapusty i marchewki (7), kompot czarna porzeczka

Podwieczorek

bułka maślana (1), herbata owoce sadu

tea-cup-coloring-page

Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko.  Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EIT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!