jadlospis1

Poniedziałek 09.06.2025

śniadanie

kakao na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7,11), polędwica sopocka, pomidorek koktajlowy, sałata, herbata truskawkowa

II śniadanie winogrono

obiad

  zupa ogórkowa z ziemniakami (7,9),  stek wieprzowo-wołowy duszony na parze (1,3) ziemniaki z koperkiem, surówka kapusty modrej i jabłka (7), brokuł gotowany (7) kompot czarna porzeczka

podwieczorek

ciasteczka zbożowe (1,7,6,8), mleku BIO (7)

Wtorek 10.06.2025

śniadanie

płatki jęczmienne na mleku BIO (1,7), bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7) powidła 100% śliwkowe, ser biały półtłusty (7), herbata owoce leśne 

II śniadanie banan

obiad

zupa cebulowa z ziemniakami (7,9), kotlet schabowy smażony (1,3), ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym (7), burak pieczony, kompot z aronii

podwieczorek

bułeczka cynamonka (1), kakao na mleku BIO (7)

Środa 11.06.2025

śniadanie

kawa inka na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem, śmietankowym (1,7,11), szynka miodowa, pomidor malinowy, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną 

 II śniadanie arbuz

obiad

zupa krupnik z ziemniakami (9), naleśniki z serem białym półtłustym i musem, truskawkowym smażone (1,3,7), marchewka gryzak, woda z miętą i cytryną

podwieczorek

pasta z makreli wędzonej, jajka, ogórka kwaszonego (3,4,7)bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7), herbata owocowa

Czwartek 12.06.2025

śniadanie

kasza manna na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7,11), pasztet domowy (wyrób własny)(1,3,9), papryka mix kolorów, sałata, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie truskawki

obiad

zupa grochowa z ziemniakami (9), polędwiczka wieprzowa duszona w sosie własnym, kasza bulgur (1,6,7), marchewka z groszkiem gotowana, sałata masłowa ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym (7), kompot czarna porzeczka

podwieczorek

kisiel owocowy, chrupki kukurydziane bananowe

Piątek 13.06.2025

śniadanie

płatki kukurydziane na mleku BIO (7), bułka pchełka z masłem śmietankowym (1,7,11) kurczak gotowany ogórek zielony, sałata, szczypiorek,  herbata dzika róża

II śniadanie jabłko

obiad

zupa kalafiorowa z ziemniakami (7,9), pulpet rybny gotowany na parze (1,3,4) ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej i marchewki, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

ciasto czekoladowe (wypiek własny)(1,3,7), mleko BIO (7)

rnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko.  Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EAT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!