Poniedziałek 22.04.2024
I śniadanie
kakao na mleku BIO (7), bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7), szynka miodowa, papryka mix kolorów, sałata, herbata z miodem i cytryną
II śniadanie mandarynka
obiad
zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (3,9), kotlet schabowy (1,3), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty modrej i jabłka (7), fasolka szparagowa gotowana, kompot czarna porzeczka
podwieczorek
jogurt truskawkowy (7), banan
Wtorek 23.04.2024
I śniadanie
płatki jęczmienne na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), polędwica sopocka, pomidor malinowy, sałata, szczypiorek, herbata malinowa
II śniadanie winogrono
obiad
zupa grochowa z ziemniakami (9), pierogi z serem i musem truskawkowym (1,3,7) surówka z marchewki i jabłka (7), woda z miętą i cytryną
podwieczorek
pasta z makreli (4), jajka (3) i szczypiorku (7), bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7) ogórek kwaszony, herbata truskawkowa
Środa 24.04.2024
I śniadanie
inka na mleku BIO (1,7), bułka grahamka z masłem śmietankowym (1,7), twarożek ze szczypiorkiem (7) schab pieczony, ogórek zielony, sałata, herbata dzika róża
II śniadanie jabłko
obiad
zupa porowo-ziemniaczana (7,9), klopsik drobiowo-wieprzowy w sosie pomidorowym (1,3) kasza jęczmienna (1), burak pieczony, sałata lodowa z rzodkiewką i pestkami słonecznika (7), kompot czarna porzeczka
podwieczorek
rogal maślany (1), mleko BIO (7), melon
Czwartek 25.04.2024
I śniadanie
kakao na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7) jajecznica ze szczypiorkiem (3), pomidorek koktajlowy, sałata, herbata z miodem i cytryną
II śniadanie gruszka
obiad
zupa pomidorowa z makaronem (1,7,9), pieczeń rzymska w sosie chrzanowym (1,3) ziemniaki z koperkiem, ogórek kwaszony, marchewka z groszkiem gotowana, kompot z aronii
podwieczorek
galaretka pomarańczowa, pestki dyni
Piątek 26.04.2024
makaronik na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane ( białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), kurczak gotowany, ogórek kwaszony, sałata, szczypiorek, herbata owoce sadu
II śniadanie rzodkiewka gryzak
obiad
zupa ryżanka z warzywami (9), pulpet rybny (1,3,4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej i marchewki, kompot czarna porzeczka
podwieczorek
racuszki z jabłkiem (wypiek własny)(1,3,7), mleko BIO (7)
Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko. Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EAT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!