jadlospis1

Poniedziałek 22.04.2024

I śniadanie

kakao na mleku BIO (7), bułka kajzerka z masłem śmietankowym (1,7), szynka miodowa, papryka mix kolorów, sałata, herbata z miodem i cytryną  

II śniadanie mandarynka

obiad

zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (3,9), kotlet schabowy (1,3), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty modrej i jabłka (7), fasolka szparagowa gotowana, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

jogurt truskawkowy (7), banan

Wtorek 23.04.2024

I śniadanie

płatki jęczmienne na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), polędwica sopocka, pomidor malinowy, sałata, szczypiorek, herbata malinowa

 II śniadanie winogrono

obiad

zupa grochowa z ziemniakami (9), pierogi z serem i musem truskawkowym (1,3,7) surówka z marchewki i jabłka (7), woda z miętą i cytryną

podwieczorek

pasta z makreli (4), jajka (3) i szczypiorku (7), bułka wrocławska z masłem śmietankowym (1,7) ogórek kwaszony, herbata truskawkowa

Środa 24.04.2024

I śniadanie

inka na mleku BIO (1,7), bułka grahamka z masłem śmietankowym (1,7), twarożek ze szczypiorkiem (7) schab pieczony, ogórek zielony, sałata, herbata dzika róża 

II śniadanie jabłko

obiad

zupa porowo-ziemniaczana (7,9), klopsik drobiowo-wieprzowy w sosie pomidorowym (1,3) kasza jęczmienna (1), burak pieczony, sałata lodowa z rzodkiewką i pestkami słonecznika (7), kompot czarna porzeczka

podwieczorek

rogal maślany (1), mleko BIO (7), melon

Czwartek 25.04.2024

I śniadanie

kakao na mleku BIO (7), pieczywo mieszane (białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7) jajecznica ze szczypiorkiem (3), pomidorek koktajlowy, sałata, herbata z miodem i cytryną

II śniadanie gruszka

obiad

zupa pomidorowa z makaronem (1,7,9), pieczeń rzymska w sosie chrzanowym (1,3) ziemniaki z koperkiem, ogórek kwaszony, marchewka z groszkiem gotowana, kompot z aronii

podwieczorek

galaretka pomarańczowa, pestki dyni

Piątek 26.04.2024

makaronik na mleku BIO (1,7), pieczywo mieszane ( białe, razowe, wieloziarniste) z masłem śmietankowym (1,7), kurczak gotowany, ogórek kwaszony, sałata, szczypiorek, herbata owoce sadu

II śniadanie rzodkiewka gryzak

obiad

zupa ryżanka z warzywami (9), pulpet rybny (1,3,4), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej i marchewki, kompot czarna porzeczka

podwieczorek

racuszki z jabłkiem (wypiek własny)(1,3,7), mleko BIO (7)

tea-cup-coloring-page

Nasze przedszkole w ramach warsztatów kulinarnych Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu wspiera jeden z projektów realizowanych przez Wydział Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to projekt „SEE & EAT: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci, mający na celu pomoc rodzicom we wprowadzeniu warzyw do diety dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety dziecka to dla wielu rodziców duże wyzwanie. Kolejne to utrzymanie akceptacji tych warzyw przez dziecko.  Zarówno badania naukowe, jak i nasze wieloletnie doświadczenia wskazują, że warto jest, by dziecko miało możliwość́ odpowiednio zapoznać się̨ z danym warzywem w różnych formach, zanim zostanie z nim bezpośrednio skonfrontowane na talerzu, podczas posiłku. Podejmując takie działania zwiększamy szanse na to, że dziecko z chęcią sięgnie po dany produkt. Między innymi z tego względu powstał projekt EAT FOOD „SEE&EAT”: Komunikowanie korzyści związanych z wizualnym oswajaniem jako strategii na wprowadzanie zdrowego jedzenia do diety dzieci”. Program ten polega na wsparciu rodziców dzieci w wieku 18-48 miesięcy we wprowadzeniu warzyw do diety dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu i oglądaniu „warzywnych” książeczek, opracowanych przez ekspertów, które są im przekazywane w formie e- booka. Rodzic ma możliwość wyboru dwóch spośród 27 różnych produktów tych, z którym chce zaprzyjaźnić swoje dziecko. Cały proces zajmuje dwa tygodnie i polega na codziennym, zajmującym około 3 minuty czytaniu i oglądaniu publikacji oraz na końcu podaniu konkretnego produktu do degustacji. Badania pokazują, że już samo wizualne zapoznanie dziecka z nowym produktem może mieć kluczowe znaczenie. Jak to robimy? Zachęcamy do udziału w dwutygodniowym bezpłatnym badaniu, składającym się z trzech kroków: wypełnienie ankiety dotyczącej postrzegania tego na ile Twoje dziecko lubi jeść warzywa (około 20 min); czytanie dziecku książeczki o wybranym warzywie przez okres 2 tygodni (5min dziennie); ponowne wypełnienie krótkiej ankiety. Chcę wziąć udział w badaniu! Aby to zrobić, wystarczą dwie proste czynności: w linku poniżej podać adres e-mail oraz wyrazić zgodę na udział w projekcie: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj23AFa7B4jTzuyZRX7U_fRnCl1mo1AaDLFFP_kWRdrTvIeg/viewform?usp=sf_link w linku poniżej wypełnić wstępny kwestionariusz (ok. 20 minut) – przed czytaniem dziecku książeczek: https://warsawpsy.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7UxLxa8duAIrgV Dzięki zawartym w kwestionariuszach miejscach do wygenerowania spersonalizowanego kodu wyniki są całkowicie anonimowe, a adresy e-mail zostaną wykorzystane wyłącznie w celu przeprowadzenia tego badania. Zapraszamy także do obejrzenia webinarium, gdzie zostanie przedstawione krok po kroku jak przejść przez cały proces badania: https://www.youtube.com/watch?v=tspqRlkp24U&t=8s Zaangażuj się w zdrowie Twojego dziecka!